De eerste kennismaking met de weeftechniek was tijdens mijn opleiding tot Docent Textiele Werkvormen in Amsterdam. Ik was meteen verkocht. Jaren heb ik lesgegeven in verschillende textiele werkvormen en tekenen. Na zeven jaar kwam ik in de gelegenheid mijn eigen weefstudio op te zetten in Bonn – Bad Godesberg. Eindelijk kon ik mijn eigen ideeën vorm geven door zelf te ontwerpen en uit te voeren.
Exposeren en verkopen had ik echter nooit gedaan, dat is een vak op zich. Aan het eind van mijn periode in Duitsland had ik verschillende exposities in musea en verkooptentoonstellingen in Bonn en Keulen. Ik weefde stoffen voor een kledingontwerpster en maakte shawls voor een modehuis. Natuurlijk gaf ik ook weef cursussen in mijn eigen atelier.
Na jaren terug in Amsterdam was de booming textiel periode voorbij. Handgemaakt was over. Low profile ben ik altijd doorgegaan met ontwerpen, tekenen, schilderen en weven. Nu, na een studie kunstgeschiedenis aan de UvA ben ik weer volop weefster. Mijn kennis is verrijkt en mijn fantasie is er niet minder op geworden.
Steeds maar weer nieuwe ideeën over kleuren, strepen, lijnen en vlakken zijn de bases van mijn shawls. Zo’n idee ontwikkel ik door eerst op papier kleurontwerpen te maken. Ik onderzoek de verschillende kleurcombinaties en kijk hoe die elkaar beïnvloeden en welke vermenging het effect heeft dat ik wil bereiken.
Daarna komt de fase van het zoeken naar garens die technisch bij elkaar passen en die de shawl structuur geven. Dik of dun, glad of onregelmatig, stevig of soepel garen, het zijn allemaal eigenschappen die het uiteindelijke karakter van de shawl bepalen. De garens die ik gebruik zijn gesponnen uit wol, katoen, zijde of linnen, maar kunnen ook een menging van deze vezels zijn.
Net als het garen is ook de weeftechniek die ik gebruik van invloed op het resultaat. De meest elementaire technieken zijn de linnen- en de keperbinding. Iedere techniek kan vaster of losser geweven worden maar de keperbinding kan relatief meer inslagen per centimeter verwerken dan de linnenbinding.
Elke shawl is een ‘unica’. Meestal weef ik series van vier. Deze vier shawls hebben dan dezelfde schering (ketting) maar alle vier een andere inslag. Het verschil kan zitten in de kleur, in het ritme of in het materiaal. Alle shawls worden zorgvuldig door mij gewassen en nabehandeld.
Copyright © All Rights Reserved